mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

PDF-dokumenter


For at læse
pdf-dokumenter skal du bruge Acrobat Reader fra Adobe. Programmet er gratis og kan downloades ved at klikke >>>



Indhold



Kurser: PowerPoints, læsestof og bilag

Narkotikarådets publikationer

Behandlingsmanualer

Oplæg

Referater

Artikler og anmeldelser

Rapporter

Høringssvar


sidens top

til forsiden



Fagligt stof


Harm-reduction i Europa:
T3E konference i København september 2002

af psykolog Liese Recke 


Nedenstående udgør et kort referat fra konferencen. Vi vil i den kommende tid forsøge at rekvirere de papers der blev fremlagt på konferencen, og de vil efterfølgende blive lagt her som pdf-filer.

T3E er et europæisk netværk af professionelle som arbejder indenfor stofmisbrugsområdet.

Ud over at fastholde udvekslingen mellem landende og afholde en række seminarer afholdes også en årlig konference. I år var turen kommet til Danmark, hvor konferencen med overskriften "Politik og Behandling" blev afholdt over to dage på Rigshospitalet. Der var ca. 60 deltagere ligeligt fordelt mellem lokale og europæiske gæster.

Eric Alloche indledte med at introducere en lille provokatorisk irritation over at politikere så ofte blander sig i behandlingsarbejdet. Dette udsagn blev der flere gange refereret til og man undrede sig i fællesskab over misbrugsbehandlingens store fascinationskraft hos både skatteborgerne og politikerne. F.eks. er det bemærkelsesværdigt at man ønsker at lovgive ind i det rent medicinske områder, som man gør i forbindelse med substitutionsbehandlingen. Konferencen kunne derfor ikke være planlagt bedre end at afslutte med Steffen Jönckes indlæg om bekymringen ved den stigende afpolitisering af misbrugsfænomener.

På de to dage konferencen varede fik deltagerne et billede af et Europa som i stadigt højere grad fokuserer på skadesreduktion opnået gennem samarbejde mellem forskellige sociale og kontrollerende instanser ud fra opfattelsen af stofmisbrug som et socialt problem som må håndteres og reguleres gennem samfundspolitiske tiltag. Et andet fællestræk var at det på trods af udlicitering af en del af misbrugsbehandlingen til private aktører, er det primært det offentlige system der varetager medicinsk substitutionsbehandling og behandling af de mest marginaliserede misbrugere. Deltagerne fik også billedet af en række europæiske lande der i disse år tager livtag med de historiske traditioner der karakteriseres af moralsk fordømmelse og medfører social udstødelse af misbrugere.

Et indlæg der i særlig grad gjorde indtryk var Mike McCarrons reportage fra Skotland. McCarron fortalte i sin egenskab af koordinator for misbrugsbehandlingen i Glasgow, og gennem en historisk oversigt fik vi et billede af et Skotland præget af social nød og politisk turbulens. Med et befolkningsgrundlag svarende til Danmarks kan Skotland præsentere en opioidmisbrugende population på ca. 60.000, hvilket må være 4 -5 gange flere end her i landet. Dertil regner man med at ca. 10.000 børn lever med misbrugende forældre. Måske har dette pres på behandlingssystemet været en medvirkende faktor til at det lykkedes for Scotland i 1999 at opnå national konsensus omkring behandling baseret på skadesreduktion, nem adgang til lokalt forankrede behandlingstilbud og hård kriminel justits i forbindelse med narkotikarelaterede forbrydelser. Som politisk manifestation blev der efterfølgende bevilget 135 mill pund i 2001-2004 til misbrugsområdet fordelt mellem et bredt udsnit af forskellige sociale indsatser. Hele behandlingsindsatsen styres centralt gennem lokale DATs (Drug Action Teams), suppleret med en overordnet strategi omkring uddannelse. Man har dertil gode erfaringer med de nylige oprettelser af "Drug Courts" efter amerikansk model. McCarrons bud på den næste udfordring var en bedre kobling til social inklusion, forstået på den måde at man i langt højere grad var nødt til at fokusere på behandlingsindsatsens sammenhæng med arbejdsmarkedet. Skotland er præget af alvorlig arbejdsløshed, men det ser nu ud til at vende, og man må regne med at tidligere eller stabiliserede misbrugere skal udgøre en del af den aktive arbejdsstyrke.

Susanne Schardt fra Tyskland holdt et oplæg om "multidisciplinary community based action" hvis overordnede formål er tilrettelæggelsen af en optimal narkotikapolitik ud fra lokale perspektiver.

Schardts tilgang til behandlingsindsatsen tager udgangspunkt i misbrug som et samfundsmæssigt fænomen, og oplægget repræsenterede efter min mening en opløftende visionær tilgang til området. Schardt har gennem en årrække fungeret som koordinator for udviklingen af et tværgående fagligt/politiks samarbejde og hun redegjorde i sit oplæg for de udfordringer og opgaver der har været forbundet med denne opgave.

Af andre bemærkelsesværdige indslag skal nævnes to danske politikere hvoraf den ene Sophie Hæstorp Andersen - socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører - præsenterede et annonceret oplæg, og den anden politiker - Tove Videbæk, formand for Folketingets Socialudvalg - kommenterede dette fra tilhørerrækkerne. Efter Narkotikarådets blad "Stof" tidligere på året afgik ved døden, er det jo blevet småt med den nationale orientering om udviklingen af stofmisbrugsbehandlingen. Så er det så meget mere forfriskende at blive beriget af de lokale eksperter - også selvom det sker under dække af en international begivenhed. Mest interessant var Tove Videbæks indlæg som vægtede det positive ved stoffri døgnbehandling og uværdigheden ved medicinsk substitutionsbehandling. Alt andet lige indgyder det respekt når nogen repræsenterer en indstilling helt modsat den aktuelle dagsorden, men andre end undertegnede kan sikkert erindre et hav af lignende futile diskussioner gennem de forløbne 30 år i dansk narkopolitik.

Torsdag aften var der planlagt et besøg i Brugerforeningens lokaler, og samtlige udenlandske og en del lokale konferencedeltagere tog imod tilbuddet. Besøget affødte flere kommentarer den følgende dag, hvor flere gæster berettede at de næppe ville blive troet når de kom hjem. Det havde været en overvældende oplevelse at se hvordan aktive stofbrugere var i stand til at drive et velfungerende værested og varetage foreningspolitik på et højt professionelt niveau.

Du kan på nuværende tidspunkt læse følgende papers fra konferencen:

Oplæg om politik og behandling (pdf-dokument)
Sophie Hæstorp Andersen, MF, sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Afpolitisering af stofbrug som samfundsanliggende (pdf-dokument)
Steffen Jöncke, Institut for antropologi, Københavns Universitet

Co-operation and Community Consensus -The Multi-Agency Approach to Effective Local Drug Policies (pdf-dokument)
Susanne Schardt

Amternes rolle i Misbrugsbehandlingen (pdf-dokument)
Bent Jensen



sidens top

Returtil forsiden