mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Depressioner og stofmisbrug

Af Morten Hesse, psykolog


Får man depressioner af at være på stoffer? Og kan man skelne mellem ”stofrelateret depression” og ”uafhængig depression”?
En undersøgelse ved Nunes og kolleger har set på dette spørgsmål. De tog en gruppe på 110 voksne misbrugere af alkohol, kokain og heroin, som var blevet diagnosticeret med depression ved indtag. Diagnosen blev foretaget med et interview ved navn Psychiatric Research Interview for Substance and Mental disorders (PRISM), som er specielt egnet til at kortlægge psykiske problemer hos misbrugere.
I dette interview spørger man konkret til, om man har oplevet at depressive symptomer skyldtes misbrug, og om de går ud over, hvad man kan forvente ved at bruge de pågældende stoffer.

Halvdelen af gruppen blev derefter diagnosticeret som havende uafhængig depression, og halvdelen som havende stofinduceret depression ved indtag. De blev så fulgt op ved et senere interview et år efter, og forventningen var nu, at kun de, der havde en uafhængig depression ved begyndelsen fortsat ville have depressioner.

Forskellene var imidlertid meget små. Uanset om depressionen var uafhængig eller stofinduceret, var der et flertal af misbrugerne, som fik mindst en ny depression i løbet af det følgende år. Blandt de, der ikke tidligere havde haft en uafhængig depression var der 32%, som fik en uafhængig depression i løbet af opfølgningsåret. Det viste sig også, at flere forskellige lidelser kunne bidrage til at forudsige depression: borderline personlighedsforstyrrelse, panikanfald, og at
have haft depressioner allerede inden man begyndte på stofmisbrug.

Endvidere viste det sig, at antisociale havde en tendens til at udvikle depressioner, dog senere i forløbet end andre. Stofmisbrug under forløbet havde kun en ganske beskeden indflydelse på udviklingen af depressioner.

Det synes således som om spørgsmål, uanset art, om hvorvidt en depression er ”stofinduceret” ikke udelukker tilbagevendende og vedvarende problemer med depression. Dog kan man finde en særligt belastet gruppe, hvis man spørger, om patienter har haft depressioner allerede inden de påbegyndte deres misbrug.


Reference:
Nunes EV, Liu X, Samet S, Matseoane K, Hasin D. (2006): Independent
versus substance-induced major depressive disorder in
substance-dependent patients: observational study of course during
follow-up. J Clin Psychiatry; 67(10):1561-7.


sidens top

til forsiden