mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Kan man stole på stofforbrugeres oplysninger om forbrug?

Af Morten Hesse, psykolog


En gruppe forskere, som ellers mest arbejder med parterapi for misbrugere, forsøgte at anvende "Timeline Followback" (TFB) metoden til stofmisbrugere.
Metoden går ud på ved hjælp af en kalender at finde ud af, hvor meget alkohol besvareren har drukket de sidste 365 dage. Den har høj pålidelighed og gyldighed for alkohol, og bruges i praksis også med hensyn til stoffer, men er endnu ikke testet. TFB interviewet blev afprøvet efter alle kunstens regler med test-retest reliabilitet, spørgsmål til uafhængige observatører (typisk pårørende), og der blev taget urinprøver. Undersøgelsen viste, hvad mange tidligere undersøgelser har vist: Misbrugerne lyver ikke, og deres oplysninger er pålidelige, med mindre de har et incitament til at lyve (hvad de ikke havde her). Deres oplysninger svarede i det store og hele til de pårørendes og til urinprøvesvarene. Misbrugerne kan også huske så forholdsvis godt, at de 14 dage efter det første interview giver de samme oplysninger ved retest-interviewet. Så, behovet for urinprøver og blodprøver for at sikre pålidelige resultater af undersøgelser er måske ikke så stort, som man nogle gange antager, og måske har de, der arbejder med "motivational interviewing" fat i den lange ende, når de siger, at der ikke er benægtelse hos misbrugerne i stor stil, men nok modstand, når de bliver presset, men at modstanden er et interpersonelt fænomen, som i høj grad bliver påvirket af behandleren. For hvis "benægtelsen" var et rent indrepsykisk fænomen skulle den vel også forhindre misbrugeren i at huske stofforbruget over for sig selv og en behandler uden interesse.

Fals-Stewart, W:, O'Farrel, T. J., Freitas, T. T., McFarlin, S. K. og Rutigliano, P.: The Timeline Followback Reports of Psychoactive Substance Use by Drug-Abusing Patients: Psychometric Properties, Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68(1). 134-144, 2000



sidens top

til forsiden