mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Kokainbabyer

Af Morten Hesse, psykolog


Kokainbabyer er et stort skræmmebillede fra 80'erne.
Forestillingerne har gået på, at kokain skadede ufødte babyer på alle tænkelige og utænkelige måder. Forestillingen er, at kokainbabyer får symptomer, der minder om det kendte, og ret veldokumenterede "føtale alkohol syndrom".
Siden starten af 90'erne har myten om kokainbabyer imidlertid fået det stadig vanskeligere. Data har ikke rigtig været på mytens side, men dens dramatik giver den naturligvis noget livskraft. Gravide mødre som lever et liv med et misbrug af stoffer, hvis effekt synes stereotypt "maskuline": udadvendthed, aktivitet, aggression, dominans. Den giver mindelser om advarsler fra det sene 19. århundrede imod at gravide mødre kunne skade deres ufødte børn ved at læse kriminalromaner og anden kulørt litteratur, som kunne skade det stakkels barn (Valverde, 1998).
Men fordi en myte ligner andre myter, er den ikke nødvendigvis rigtig. Endnu en undersøgelse, denne gang af børns udvikling frem til det 2. leveår, viser resultater, der er i modstrid med antagelsen om et "føtalt kokain syndrom".
Undersøgelsen fulgte 203 børn igennem 2 år. Der var tre grupper, en der ikke havde været udsat for kokain, en der havde været udsat for noget forbrug af kokain, og en der havde været udsat for moderens svære kokainmisbrug.
Ved alle målepunkter var svag motorisk og mental udvikling relateret til lav fødselsvægt og anbringelse i plejefamilie. Formodentlig er begge disse indikatorer for andre problemer ud over selve forbruget af kokain.
For den gruppe, der havde været udsat for svært kokainmisbrug, var udviklingen nær udviklingen for de øvrige børn, hvis de havde fået en intensiv psykosocial støtte i de første måneder.
Dette ville være at forvente, hvis mødrenes kokainproblemer gjorde dem dårligt i stand til at støtte børnene, og derfor klarede det bedre med støtte.
Til gengæld ville det ikke være at forvente, at man med psykosocial støtte kunne overvinde udviklingsforstyrrelserne, hvis de var biologisk betingede på samme måde som føtalt alkoholsyndrom.


Referencer

Frank et al., in Pediatrics 2002;110:1143-1152 Valverde, M. Diseases of the Will: Alcohol and the Dilemmas of Freedom. Cambridge, UK: Cambridge University Press, 1998



sidens top

til forsiden