mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Kognitive og motoriske funktioner hos personer i metadonbehandling

Af Liese Recke, Psykolog.


Mange behandlere og lægfolk er af den opfattelse at metadon har en negativ effekt på metadonklientens kognitive funktioner. Nu er der publiceret en ny undersøgelse fra Tyskland, hvor man har testet 54 patienter i metadonbehandling for at undersøge, hvorvidt de forsvarligt var i stand til at varetage særlige funktioner forbundet med arbejdsopgaver, som f.eks. at køre bil. Undersøgelsen omfattede 54 patienter i metadonbehandling og 54 personer i en kontrolgruppe, som var matchet på grundlag af alder, køn og uddannelse. Patienterne havde alle været i stabil metadonbehandling i mere end fire måneder, og modtog mellem 10-240 mg metadon. Testningen foregik en time efter metadonindtagelsen. Der blev også foretaget urinscreening med henblik på at registrere legale og illegale rusmidler hos samtlige deltagere. Resultater fra deltagere, som havde anvendt alkohol eller stoffer den pågældende dag, blev ikke anvendt.

Testbatteriet inkluderede seks forskellige tests:

  1. Den første målte evne til visuel strukturering. 12 snoede linier skal følges med øjet. I denne test var metadonbrugerne en anelse langsommere end kontrolgruppen, til gengæld havde de færre fejl.
  2. Den anden test var en simple-choice reaktionstest. Pegefingeren skulle trykke på en knap, når en bestemt kombination af farvet lampe og bestemt lyd blev registreret. Der blev målt på beslutningstid, reaktionstid og antallet af forkerte reaktioner. Her viste metadonklienterne flere fejl, men viste lidt højere beslutnings- og reaktionstid
  3. Den tredje var en undersøgelse af opmærksomheden i en monoton kontekst. Deltagerne skal i syv minutter registrere overensstemmelse mellem nyopdukkende symboler og fire permanente på en tavle. Her viste metadonklienterne både flere fejl og reagerede langsommere.
  4. Den fjerde var en slags bilkørselssimulation, hvorunder deltagerne justerer fart og retning på en imaginær bil efter en angiven rute på en skærm. Der måles på evne til at holde retning og antal kørte km. Metadonklienterne var langsommere, men holdt sig lidt bedre på vejen.
  5. Den femte test er måling af evne til hurtig opfattelse og visuel orientering. Deltagerne blev præsenteret for billeder af trafiksituationer i 0,75 sek., og skulle derefter udfylde tre multiple-choise opgaver. Her var metadonklienternes resultater dårligere
  6. Den sidste test målte deltagernes reaktioner (multiple-choice) i en reaktiv stresstilstand. Syv typer af lys kombineret med 2 forskellige lyde præsenteres i hurtigt tempo, og skal modsvares af korrekte reaktioner fordelt på 2 pedaler og 7 knapper. Her scorede metadongruppen lavere end kontrolgruppen.

Forsøget bekræfter tidligere undersøgelser, som har vist, at metadonklienter scorer lidt lavere, primært i forhold til opmærksomhed, og sekundært i forhold til øje-hånd koordinering og visuel orientering end kontrolgruppen. Der blev også undersøgt om dosisstørrelse havde indflydelse på testresultaterne, men dosisstørrelsen synes kun at have spillet en rolle i den første test, der registrerede evnen til visuel strukturering. Forsøget illustrerer imidlertid også, at afvigelserne mellem kontrolgruppen og metadongruppen var så marginale, at individuelle forskelle målt på f.eks. en sociodemografisk skala i flere tilfælde kunne levere en mere relevant forklaringsmodel. Det, at være medicineret med metadon, betyder altså ikke automatisk at ens kognitive-motoriske evner er ringere end andre menneskers. Forskerteamet anbefaler på dette grundlag, at behandlere og beslutningstagere altid tager individuel stilling i sager, der omhandler metadonklienters evner til at udføre forskellige arbejdsopgaver og dagligdags færdigheder.

M. Specka, T. Finkbeiner, E. Lodemann, K. Leifert, J. Kluwig, and M. Gastpar.: "Cognitive-Motor Performance of Methadone-Maintained Patients". Eur.Addict.Res. 6 (1):8-19, 2000.



sidens top

til forsiden