mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Motiverende samtaler for stofmisbrugere

Morten Hesse, psykolog


Motiverende samtaler er lidt af et modefænomen i disse år. Motiverende samtaler er en filosofi om forandring mere end en metode. Tilgangen baserer sig på et menneskesyn, der understreger betydningen af personlig autonomi, og tillægger enhver, uanset misbrug eller psykopatologi, en evne til at træffe egne, begrundede valg. Man lægger vægt på at lytte til alle sider af sagen, men fastholder et fokus på rusmidler eller på relaterede problemstillinger - det er især det sidste, der adskiller motiverende samtaler fra eksempelvis løsningsorienterede samtaler og klientcentreret behandling. Men man fastholder altså fokus på spørgsmålet om rusmidler, og prøver så at tilpasse sin tilgang til klienten til klientens aktuelle opfattelse af problemet.

Almindeligvis arbejdes der med 1-4 samtaler. En litteraturgennemgang der kom for et par år siden viste, at nogle få motiverende samtaler i forskellige versioner generelt fungerer bedre
end generel information, og lige så godt som eksempelvis kognitiv terapi eller andre længere varende behandlinger (Burke, Arkowitz og Menchola, 2003). Kort sagt, motiverende samtaler var en effektiv måde at opnå forandringer på på relativt kort tid. Forandringerne var størst ved rusmidler og overvægt ("dieting issues"), mens der kun var små og ikke-signifikante effekter på
tobaksrygning og risikoadfærd for HIV-smitte.

En ny, meget stor undersøgelse af stofmisbrugere, der ikke var på vej i behandling, men som blot henvendte sig til misbrugere, der søgte behandling, enten på en hjemløseafdeling, en særlig kvindeafdeling eller på en såkaldt "urgent care"-afdeling i et offentligt hospital i Boston.
Alle blev screenet for kokain og heroin gennem håranalyse, og de der havde positive prøver blev tilbudt én samtale eller givet information. Undersøgelsen var meget stor: næsten 24000 blev screenet, 1232 var positive, og af dem kom 1175 ind i undersøgelsen. Den var altså i høj grad repræsentativ for de, der var mulige kandidater. Undersøgelsen viste små effekter på 6 måneders opfølgning, omend positive, sådan at reduktionen i stofmisbrug, både bekræftet og selvrapporteret, var større i de, der fik en motiverende samtale end hos de, der blot fik en folder.

Til undersøgelsen må man vel knytte den kommentar, at kun en enkelt samtale vel kun kan forventes at have en begrænset effekt på en population, der ikke nødvendigvis var interesseret i behandling. Givet undersøgelsens størrelse giver den stor støtte til brugen af motiverende samtaler i behandlingsarbejde for personer, der ikke selv ønsker behandling for misbrug.


Reference:
Bernstein J, Bernstein E, Tassiopoulos K, Heeren T, Levenson S,
Hingson R. (2005): Brief motivational intervention at a clinic visit
reduces cocaine and heroin use. Drug and Alcohol Dependence; 77(1):49-59.
Burke BL, Arkowitz H, Menchola M. (2003): The efficacy of motivational
interviewing: a meta-analysis of controlled clinical trials. Journal
of Consulting and Clinical Psychology; 71(5):843-61.



sidens top

til forsiden