mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Personlighedsforstyrrelser og rusmiddelproblemer

af Morten Hesse, psykolog


Forskningen indenfor personlighedsforstyrrelser og rusmiddelproblemer har hidtil fokuseret på antisocial personlighed, og en lang række undersøgelser har vist, at antisocial personlighed og problemer relateret til stofmisbrug meget hyppigt optræder sammen i den almindelige befolkning.

En lang række screeninger af misbrugere i behandling har dog vist, at disse misbrugere også har en lang række andre personlighedsforstyrrelser. Men skyldes det nu at det netop er grupper i behandling? Måske overvurderer man deres personlighedsforstyrrelser på grund af den kliniske situation, man møder dem i, eller måske kommer kun de, der har både personlighedsforstyrrelser og misbrug i behandling for misbrug - dette sidste fænomen kaldes Berksons bias, og skyldes, at den der har mange forskellige problemer er mere tilbøjelig til at søge hjælp, end den, der kun har et enkelt.
Berksons Bias er vist af forskere fra den samme gruppe med hensyn til depressioner og alkoholproblemer, hvor depression tilsyneladende er en meget stærk faktor i forhold til at få misbrugere til at søge behandling.

Men hvordan ser det ud i forhold til rusmiddelproblemer og personlighedsforstyrrelser i befolkningen generelt? Her kaster en stor amerikansk undersøgelse for første gang lys over sammenhængene.
Forskerne interviewede hele 43.093 personer, der var udvalgt til at repræsentere den normale befolkning i de forskellige stater i USA. Der indgik et meget omfattende apparat af kvalitetskontrol i undersøgelsen. Hele 81% af de planlagte interviews blev gennemført, hvilket må siges at være endog meget højt for et så stort befolkningsstudie. For at spare ressourcer blev de dog nødt til at fravælge visse personlighedsforstyrrelser, og de valgte at undvære nogle af de, der har flest kriterier, og derfor er mest omfattende at undersøge, nemlig narcissistisk, schizotypisk og borderline personlighedsforstyrrelse.

De gjorde flere forskellige, interessante fund:

For det første fandt de, at ikke blot antisocial personlighedsforstyrrelse, men alle forstyrrelser, havde en markant større prevalens ved rusmiddelproblemer. Det gjaldt selv undgående, dependent og tvangspræget personlighed, hvor dette ellers ikke umiddelbart var forventeligt.

For det andet fandt de, at mens alkoholafhængighed (altså det mere alvorlige syndrom) var forbundet med alle personlighedsforstyrrelser, var alkoholmisbrug (altså den "mildere" udgave) ikke særligt stærkt forbundet med personlighedsforstyrrelser, undtagen histrionisk og antisocial personlighed. For undgående, dependent og schizoid personlighed var der endog en ikke-signifikant tendens til mindre alkoholmisbrug, selv om der var mere alkoholafhængighed.

Man kan tænke sig, at personer med schizoid, undgående og dependent personlighed ikke har et forbrug, der lader sig beskrive som "misbrug", med drukture, druk der skaber problemer eller risiko for ulykker, og så videre. Til gengæld er de måske mere sårbare over for at sidde hjemme og drikke sig ud af ensomhed, angst eller kedsomhed, indtil de bliver afhængige, og får abstinenser og mister evnen til at standse.

For stofmisbrug var situationen en lidt anden: her gjorde det sig gældende, at både misbrug og afhængighed var forbundet med alle personlighedsforstyrrelser. Stærkest med antisocial, dependent og histrionisk, men forbindelsen med alle forstyrrelser var signifikant.

Der blev også observeret betydningsfulde kønsforskelle.
Sammenhængene mellem antisocial, histrionisk og tvangspræget personlighed og alle rusmiddelproblemer var stærkere for kvinder, end for mænd. En kvinde med disse problemer er altså mere tilbøjelig end en mand til at få problemer med rusmidler.
Omvendt var sammenhængen mellem dependent personlighed og rusmidler stærkere for mænd end for kvinder. En mand med rusmiddelproblemer er altså betydeligt mere tilbøjelig til at være dependent end en mand uden rusmiddelproblemer - mens denne sammenhæng ikke er så stærk for kvinder. Måske er dependens så meget i uoverensstemmelse med manderollen, at man som mand med dependent personlighed er mere afvigende, og derfor har større problemer. Til gengæld er histrionisk, tvangsprægede og antisociale træk måske mere stemplende for kvinder.


Referencer:

Grant, B.F.; Stinson, F.S.; Dawson, D.A.; Chou, S.P.; Ruan, W.J.; Pickering, R.P. (2004): Co-
occurrence of 12-Month Alcohol and Drug Use Disorders and Personality Disorders in the
United States: Results From the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related
Conditions. Arch Gen Psychiatry;61:361-368.



sidens top

til forsiden