mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden


Prognosen for misbrugere med antisocial personlighed og depression.

psykolog Morten Hesse


En række mindre undersøgelser har tidligere antydet, at depression og antisocial personlighed spiller sammen i forhold til at forudsige tilbagefald. Det er virket som om depression generelt hverken gør fra eller til, men som om depression sammen med antisocial personlighed kan "mildne" en ellers dårlig prognose ved antisocial personlighed.

Der har været flere hypoteser om denne sammenhæng:

Det kan være, at klienter med antisocial personlighed simpelt hen adskiller sig grundliggende fra andre klienter med antisocial personlighed: hvor nogle måske er "klassiske psykopater" og derfor ikke har skyldfølelse, og dermed depression, er andre "symptomatiske psykopater", der reagerer på indre frustration og kaos ved at handle aggressivt udad mod verden omkring dem - og mens den første gruppe har en dårlig prognose har den anden en god prognose.

Det kan også tænkes, at depressionen hos de antisociale misbrugere udgør en slags krise eller vendepunkt, hvor depressionen reelt er forbundet med en chance for fremskridt, fordi depressionen er drevet af en følelse af at "dette kan ikke blive ved med at gå".

Endelig kan depressionen tænkes at være et incitament til at passe sin behandling; fordi den antisociale stofmisbruger har det psykisk dårligt, så passer han sin behandling, og dermed får han samtidig som en "bivirkning" hjælp til sit misbrugsproblem.

En ny undersøgelse har den længste opfølgningstid nogensinde i en undersøgelse af dette spørgsmål. Den stammer fra det berømte DATOS-studie, et kæmpestudie i 90'erne i USA. 727 misbrugere blev fulgt op 1 og 5 år efter en første indeksbehandlingsepisode. De blev blandt andet vurderet ved hjælp af SCL-90.

De fandt overordnet det samme mønster som tidligere er rapporteret, altså at fjendtlighed gjorde forløbet dårligere, mens depression tilsyneladende mildnede forløbet, især hos de mest fjendtlige.
Mønsteret var stort set de samme ved 1 og 5 års opfølgning, med mindre misbrug og kriminalitet ved høj depression, og mere misbrug og depression ved høj fjendtlighed, hvilket tyder på, at hverken depression som den blev målt i denne undersøgelse eller fjendtlighed ikke var forbigående symptomer, men overordnede personlige mønstre.

Forskerne fandt endvidere, i modsætning til hvad man kunne forvente, at mønsteret ved fjendtlighed og depression faktisk var tydeligst udenfor behandling: selv misbrugere, der ikke var i behandling, reducerede deres misbrug mere, hvis de havde depressive symptomer ved siden af deres fjendtlige symptomer


Reference:
Sandhya R. Rao, Kirk M. Broome & D. Dwayne Simpson (2004): Depression and hostility as predictors of long-term outcomes among opiate users. Addiction, 99, 579&Mac246;589



sidens top

til forsiden