mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

Indhold


Artikler i Ny Viden - oversigt






til forsiden


Ny Viden



Skræmmemetoder er skadelige for unge med adfærds- og misbrugsproblemer

Af Morten Hesse, psykolog


 En amerikansk metode for at få unge med adfærdsproblemer, herunder misbrug, til at komme på ret køl, er at vise dem, hvor galt det kan gå, hvis de ikke holder op. En udbredt metode er at sende den unge på et endagsophold i et fængsel.
Der er foretaget i alt 8 kontrollerede undersøgelser af metoden, og disse er opgjort i en metaanalyse, der dog endnu ikke er publiceret ordentligt. Undersøgelsen konkluderer efter en særdeles grundig gennemgang af de enkelte undersøgelser, at "scared straight"-programmerne som helhed har skadelige virkninger på de unge. De unge der udsættes for programmerne har større risiko for at begå ny kriminalitet end unge, der slet ikke udsættes for nogen form for respons.
Dette er meget overraskende for mange af projekterne - men en del af det, der gør at projekterne måske oplever, at have en vis succes er, at den enkelte unge bliver forskrækket over selve det at blive afsløret i kriminalitet, og at dette i sig selv får dem til at bremse op. Det ville så bare have været klogere at lade det blive ved det, frem for at sende de unge ud på ekskursioner i fængslet.
Denne forskning sammen med forskning, der tyder på, at unge med misbrug eller kriminalitet finder de mest antisociale rollemodeller i gruppesammenhænge, støtter den konklusion, at vi så absolut bør undgå at anbringe unge med misbrugsproblemer eller begyndende kriminalitet i sammenhænge med andre belastede unge, for så vidt det overhovedet lader sig gøre.
Dishion, McCord og Poulin kalder dette for "deviance learning" - at lære at være afviger - og opregner en lang række interessante eksempler på dette fra behandlingslitteraturen.
Petrosine og hans kolleger fremkommer med endnu en interessant pointe: de refererer en lang række af projekter, der arbejder med metoder i stil med "scared straight" for at sige, at den konklusion, der gælder for metoden generelt ikke gælder for netop deres projekt, fordi netop de gør det på en særlig smart og gennemtænkt måde.
Det samme vil sikkert gælde danske gruppebehandlingsprojekter for unge af den ene og den anden art - og rådet fra Petrosine og kolleger lyder: lav en velgennemført undersøgelse med en egentlig kontrolgruppe som bliver fulgt, og dokumenter, at det er noget særligt, netop I laver, som gør at det ikke skader de unge.

Læs en skitse her:
www.statskontoret.se/utvarderarna/pdf/traff0212petrosini.pdf


Referencer:

Anthony Petrosino, Carolyn Turpin-Petrosino, John Buehler (2001): The effects of "Scared Straight" and other juvenile awareness programs on subsequent offending A PILOT TEST FOR THE CAMPBELL COLLABORATION CAMPBELL CRIME & JUSTICE GROUP USING THE EXISTING INFRASTRUCTURE OF THE COCHRANE DEVELOPMENTAL, PSYCHOSOCIAL & LEARNING DISORDERS GROUP Dishion TJ, McCord J, Poulin F: When Interventions Harm: Peer Groups and Problem Behavior. 1999, Vol. 54, No. 9, 755x764



sidens top

til forsiden