|
Ny viden |
Hvad betyder grundig udredning for behandlingen?
Af Morten Hesse, psykolog
I mange undersøgelser af stof- og alkoholmisbrugere interviewer man gentagne gange klienter. Andre gange gennemfører man omfattende undersøgelser, hvor man trækker de stakkels alkohol- og stofmisbrugere igennem langvarige interviews.
Nogle har påpeget, at der måske kunne være problemer forbundet med at måle effekter af behandling, når klienter samtidig gennemfører lange interviews. Måske kunne opmærksomheden, eller det at reflektere over sin situation, have en effekt på resultaterne, som kunne maskere effekterne af selve behandlingen.
Dette spørgsmål er blevet undersøgt af en gruppe amerikanske forskere.
I undersøgelsen indgik tre betingelser: patienterne kunne enten blive interviewet kortvarigt og sjældent, kortvarigt og hyppigt, eller langvarigt og sjældent.
Resultaterne var, at både hyppig og langvarig behandling førte til markant bedre resultater, i form af mindre alkoholforbrug og færre negative konsekvenser. Samtidig, og uden sammenhæng hermed, førte det også til mere brug af behandling.
Der er to konsekvenser af disse fund: en forskningsmæssig og en behandlingsmæssig.
Forskningsmæssigt betyder det, at undersøgelser med meget omfattende undersøgelsesprocedurer, som eksempelvis Project MATCH, får svært ved at vise resultater. Resultaterne bliver "sløret" fordi det går alle rimeligt godt, alene som resultat af den omfattende
undersøgelsesprocedure, de gennemgår.
Behandlingsmæssigt betyder det naturligvis, at det er hensigtsmæssigt at inkludere grundig udredning i behandlingen: det gør resultaterne bedre!
Referencer:
Clifford PR, Maisto SA, Davis CM.: Alcohol treatment research
assessment exposure subject reactivity effects: part I. Alcohol use and
related consequences. Journal of Studies on Alcohol and Drugs. 2007
Jul;68(4):519-28.
Maisto SA, Clifford PR, Davis CM.: Alcohol treatment research
assessment exposure subject reactivity effects: part II. Treatment
engagement and involvement. Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
2007;68(4):529-33.
|
|
|
|
|
|