mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

PDF-dokumenter


For at læse pdf-dokumenter skal du bruge Acrobat Reader fra Adobe. Programmet er gratis og kan downloades ved at klikke >>>



Indhold


Send debatindlæg


Dygtige behandlere
af Dan Ejstrup
(27.02.08)

Handlingslammelse
Af Rikke Kirchheiner.
(19.01.07)

Skræmmejournalistik
af Liese Recke, psykolog
(
24.01.06)

Slaget om sprøjterummet
af Nanna W. Godtfredsen, jurist.
(Juli 2003)(Pdf-dokument)

Notat om brugerrum
Debat på juridisk grundlag
af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(02/02/03)(Pdf-dokument)

Enkelte juridiske betragtninger om kriminalisering af brug af stof.
Af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(14/11/02)

Tvang og uvidenhed
Af Michael Jourdan, filosof,
(09/11/02)

Åben konference i Folketinget om en offentlig uddannelse for misbrugsbehandlere.
af bestyrelsen, Fagligt Selskab for Misbrugerbehandling
(12-09-02)

Fra det narkotikafri til det evidensbaserede samfund?
af Steffen Jöhncke (antropolog, phd-studerende, Københavns Universitet
(01-08-02)

ADHD, depression, bipolær lidelse og misbrug
af Morten Hesse, psykolog
(04-09-01)

Anmeldelse af Jørgen Lumbye:
Ecstasy - en nuanceret indføring. 2001.
(pdf-dokument)
af Karen Ellen Spannow
(01-07-01)(Pdf-dokument)

Oplæg
fra seminar om
behandlingsskader i misbrugsbehandling

afholdt d. 2. oktober 2000 i Vesterbro Kulturhus
af :
Steffen Jöhncke, antropolog, Københavns Universitet
Eric Allouche, psykolog, Vestsjællands Amts Misbrugscenter
Jørgen Kjær, BrugerForeningen
Michael Jourdan, filosof

Samtale- og adfærdsvejledning for klienter i metadonbehandling.
af Liese Recke, eks-klient
(02-02-00)

Stoffri døgninstitution lukker
af Thomas Strandvig, projektleder
(19-08-99)

Profession: Misbrugspsykolog
af cand. psych. Eric Allouche
(04-08-99)

Heroinkrigen
Liese Recke, stud. psyk
(02-02-00)

Svar til Lise Recke
af Brian Bugge, ex-narkoman
(02-02-00)

Kommentar
af cand.psych. Bjørn Herring
(02-02-00)

Narkomaner i selvudvikling
af Liese Recke, stud. psyk.
(02-02-00)

sidens top

til forsiden

Debat


Dygtige behandlere i misbrugssektoren

Af psykolog Dan Ejstrup
27.02.08.


”Han skal i døgnbehandling!”. Nyansatte Jette var fuld af beundring over for den mere erfarne kollega Brian, som udtalte sig med så stor sikkerhed. Efter godt fem minutters sagsfremlæggelse på visitationsmødet var han i stand at komme med en sikker vurdering af, hvad der var bedst for klienten. Brian mærkede de andres opbakning – hvilket han også havde forventet – og fortsatte: ”Han har brug for at arbejde helt elementært med sin afhængige personlighed. De andre gange har han ikke været klar, men nu er der en god chance for, at han kan nå længere, end han gjorde de andre gange. Og så skader det for øvrigt heller ikke hvis han får noget god, basal råbeterapi i den forbindelse”. De andre nikkede samstemmende. Jette var imponeret over Brians overblik. Når der nu også var stort tidsmæssigt pres, var det rart når kollegerne kunne være hurtige og effektive i deres behandling af sagerne.

Elin havde indtil nu forholdt sig tavs på mødet. Hun tog usikkert ordet. Lidt famlende fik hun sagt noget om, at klienten nok burde udredes nærmere, herunder undersøges psykologisk. Ud fra sagsakter og klientens forhistorie kunne der ses tegn på…de øvrige forstod ikke rigtigt, hvad hun sagde. Noget med borderlinetræk og ADH…D eller sådan noget. Hvorfor kunne Elin ikke bruge et normalt sprog? Hvorfor skulle hun altid være så omstændig og spilde kostbar tid? Elin talte stadig. Hun anså det som bekymrende, at klienten allerede havde været opstartet i fire døgnbehandlinger tidligere. Ligeledes mente hun, at et eventuelt behandlingstilbud burde være af kortere varighed end de sædvanlige 7-9 mdr. alt i alt, da forskning indikerer, at døgnbehandling udover de første tre mdr. heller ikke har nogen påviselig positiv effekt.

Brian havde ventet på denne chance til at sætte Elin på plads. Han tog selvsikkert ordet: ”Jeg er træt at dit evindelige flapsi-hapsi-ævl! Vi har ikke tid til den slags, er du ikke klar over, at vi har en behandlingsgaranti, som skal overholdes? Dig og dit forskning. Sådan noget kan man ikke bruge til en skid – det er alligevel bare lavet, så det passer i forskernes kram. Klienten er misbruger, det er det, det handler om! Alt det andet du nævner med ADH…D kan vi ikke vide en skid om. Det må behandlingsstedet se på om nogle måneder, når klienten er blevet clean og blevet sig selv, hvis ellers personalet til den tid mener, at det er nødvendigt med sådan en udredning, hvilket jeg tvivler på. Så specielt er ADHD da heller ikke – jeg har selv taget flere ADHD’ere i individuel behandling i tidens løb, og det er da gået fint selvom jeg ikke har nogen fin PhD i det eller noget. Hvor svært kan det være? Derudover siger al vores erfaring, at 5.-6.-7.-8. gang sagtens kan være lykkens gang i døgnbehandling. Det kan sagtens være, at det er nu, han har nået sin bund og er klar til at tage sig sammen. Tidligere var han ikke færdig med stofferne, det er derfor, at de andre behandlinger mislykkedes. Det er om at få ham afsted nu, mens motivationen er der. I øvrigt har vi ikke tid til den her diskussion, der er andre sager som skal behandles!”.

Elin satte sig resignerende tilbage. De øvrige så tilfredse ud. Det var rart, at hun kunne blive sat på plads, så der ikke blev spildt mere værdifuld tid med unødvendige ting. Klienten kom i døgnbehandling. Nu måtte han da kunne lære det.



sidens top

til forsiden