PDF-dokumenter |
|
For at læse pdf-dokumenter skal du bruge Acrobat Reader fra Adobe. Programmet er gratis og kan downloades ved at klikke >>>
|
|
Indhold |
|
Send debatindlæg
Dygtige behandlere
af Dan Ejstrup
(27.02.08)
Handlingslammelse
Af Rikke Kirchheiner.
(19.01.07)
Skræmmejournalistik
af Liese Recke, psykolog
(24.01.06)
Slaget om sprøjterummet
af Nanna W. Godtfredsen, jurist.
(Juli 2003)(Pdf-dokument)
Notat om brugerrum
Debat på juridisk grundlag
af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(02/02/03)(Pdf-dokument)
Enkelte juridiske betragtninger om kriminalisering af brug af stof.
Af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(14/11/02)
Tvang og uvidenhed
Af Michael Jourdan, filosof,
(09/11/02)
Åben konference i Folketinget om en offentlig uddannelse for misbrugsbehandlere.
af bestyrelsen, Fagligt Selskab for Misbrugerbehandling
(12-09-02)
Fra det narkotikafri til det evidensbaserede samfund?
af Steffen Jöhncke (antropolog, phd-studerende, Københavns Universitet
(01-08-02)
ADHD, depression, bipolær lidelse og misbrug
af Morten Hesse, psykolog
(04-09-01)
Anmeldelse af Jørgen Lumbye:
Ecstasy - en nuanceret indføring. 2001. (pdf-dokument)
af Karen Ellen Spannow
(01-07-01)(Pdf-dokument)
Oplæg
fra seminar om
behandlingsskader i misbrugsbehandling
afholdt d. 2. oktober 2000 i Vesterbro Kulturhus
af :
Steffen Jöhncke, antropolog, Københavns Universitet
Eric Allouche, psykolog, Vestsjællands Amts Misbrugscenter
Jørgen Kjær, BrugerForeningen
Michael Jourdan, filosof
Samtale- og adfærdsvejledning for klienter i metadonbehandling.
af Liese Recke, eks-klient
(02-02-00)
Stoffri døgninstitution lukker
af Thomas Strandvig, projektleder
(19-08-99)
Profession: Misbrugspsykolog
af cand. psych. Eric Allouche
(04-08-99)
Heroinkrigen
Liese Recke, stud. psyk
(02-02-00)
Svar til Lise Recke
af Brian Bugge, ex-narkoman
(02-02-00)
Kommentar
af cand.psych. Bjørn Herring
(02-02-00)
Narkomaner i selvudvikling
af Liese Recke, stud. psyk.
(02-02-00)
|
|
|
Debat |
Handlingslammelse
Af Rikke Kirchheiner.
19.01.07.
Jeg stod engang med en narkoman udenfor et kontor for metadonbehandling i Odense, hvor hun lige var blevet skrevet op, men hvor der var et halvt års venteliste. Hun sagde, "Hvis jeg dør, skal du skrive om mig". Måneden efter var hun død af en ubehandlet leverbetændelse. Så nu skriver jeg.
I Sverige har man indført en lov om tvangsbehandling af narkomaner. Udgangspunktet for loven er bl.a, at narkomaner ofte er handlingslammede i forhold til den situation de befinder sig i, og i det perspektiv kan tvangsbehandling betragtes som en hjælp til at handle. Vi tvangsfjerner f.eks. børn, fordi de ikke selv har mulighed for eller magt til at handle.
På en måde er der ikke så stor forskel på dansk og svensk lov. I den danske sociallovgivning står der "Narkomaner skal behandles" kort og klart, hvis man lagde lidt mere tryk på ordet skal og overholdt den danske lovgivning ville den måske være lige så god som den svenske. Men i virkeligheden er der ofte ventelister på ? år og misbrugere kan vise sig at være for "umotiverede" til at behandle. Loven er lavet af politikere, men det er også politikere, der giver bevillingerne, og dette kan ofte skabe et skisma hos sagsbehandlerene.
Tvangsbehandling ville gøre det til behandlerens problem at motivere klienten, at få vedkommende til at indse, at der findes en anden mulighed, for når man har det meget dårligt kan man ikke se, hvordan det nogensinde skulle blive anderledes. Men i Danmark skal narkomaner "ville selv", hedder det sig. Det er i sig selv en absurd selvmodsigelse. Det er vel først når man er kommet ud på den anden side at man kan se om man kunne selv. I Danmark skal narkomanen bevise sin motivation, hvor det burde være behandlerens ansvar at motivere.
Ville du ikke føle dig snydt, hvis du havde været narkoman? Forestil dig, at du pludselig stod på gaden med abstinenser, det vigtigste ville være at få dem til at forsvinde ved at få mere narko, dvs. at logikken for en narkoman bliver at narkoen er overlevelse. Så perspektivet er allerede det omvendte af det, vi andre ser.
Måske er det ikke nødvendigvis tvangsbehandling, jeg efterlyser, men en fuldstændig behandlingsgaranti og at hele ansvaret for at motivere en misbruger hviler på behandleren, sagsbehandleren, socialarbejderen og samfundet og ikke på misbrugeren selv, som det er tilfældet i øjeblikket. Dette er igen blot for at undgå at fraskrive eventuelt umotiverede klienter muligheden. For mig betyder den svenske lovgivning, at man tager narkomanernes handlingslammelse alvorligt.
Logisk set må resultatet være, at der er flere der bliver samlet op og får mulighed for behandling i Sverige end i Danmark.
Angående narkomanen i Odense så døde hun med bevidstheden om at være blevet kasseret og at der ikke var plads til hende og at porten var lukket og nøglen brukket. Hendes egen læge sendte hende ud af sin konsultation med en tid til næste dag, da hun stod og var helt gul i hovedet og 2 timer senere blev hun kørt på hospitalet af kirkens korshær, hvor hun døde.
|
|
|
|
|
|
|