PDF-dokumenter |
|
For at læse pdf-dokumenter skal du bruge Acrobat Reader fra Adobe. Programmet er gratis og kan downloades ved at klikke >>>
|
|
Indhold |
|
Send debatindlæg
Dygtige behandlere
af Dan Ejstrup
(27.02.08)
Handlingslammelse
Af Rikke Kirchheiner.
(19.01.07)
Skræmmejournalistik
af Liese Recke, psykolog
(24.01.06)
Slaget om sprøjterummet
af Nanna W. Godtfredsen, jurist.
(Juli 2003)(Pdf-dokument)
Notat om brugerrum
Debat på juridisk grundlag
af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(02/02/03)(Pdf-dokument)
Enkelte juridiske betragtninger om kriminalisering af brug af stof.
Af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(14/11/02)
Tvang og uvidenhed
Af Michael Jourdan, filosof,
(09/11/02)
Åben konference i Folketinget om en offentlig uddannelse for misbrugsbehandlere.
af bestyrelsen, Fagligt Selskab for Misbrugerbehandling
(12-09-02)
Fra det narkotikafri til det evidensbaserede samfund?
af Steffen Jöhncke (antropolog, phd-studerende, Københavns Universitet
(01-08-02)
ADHD, depression, bipolær lidelse og misbrug
af Morten Hesse, psykolog
(04-09-01)
Anmeldelse af Jørgen Lumbye:
Ecstasy - en nuanceret indføring. 2001. (pdf-dokument)
af Karen Ellen Spannow
(01-07-01)(Pdf-dokument)
Oplæg
fra seminar om
behandlingsskader i misbrugsbehandling
afholdt d. 2. oktober 2000 i Vesterbro Kulturhus
af :
Steffen Jöhncke, antropolog, Københavns Universitet
Eric Allouche, psykolog, Vestsjællands Amts Misbrugscenter
Jørgen Kjær, BrugerForeningen
Michael Jourdan, filosof
Samtale- og adfærdsvejledning for klienter i metadonbehandling.
af Liese Recke, eks-klient
(02-02-00)
Stoffri døgninstitution lukker
af Thomas Strandvig, projektleder
(19-08-99)
Profession: Misbrugspsykolog
af cand. psych. Eric Allouche
(04-08-99)
Heroinkrigen
Liese Recke, stud. psyk
(02-02-00)
Svar til Lise Recke
af Brian Bugge, ex-narkoman
(02-02-00)
Kommentar
af cand.psych. Bjørn Herring
(02-02-00)
Narkomaner i selvudvikling
af Liese Recke, stud. psyk.
(02-02-00)
|
|
|
Debat |
Bemærk: MJ, som Bjørn Herring reagerer på og citerer i nedstående debatindlæg, har bedt os om at fjerne sit indlæg.
Kommentar
af cand.psych. Bjørn Herring
herring@post10.tele.dk
"For hver negativ udtalelse om tolvtrinsprogrammet, må mange mennesker dø. Der findes endnu ikke andre løsninger, tilgengæld gir den stoffrihed baseret på livskvalitet og indsigt. Hvad vil du mere."
Essensen i MJ's indlæg er, at hvis man betvivler 12-trins programmernes effektivitet og eksklusivitet, så er man medvirkende til at tage livet af andre mennesker, i dette tilfælde narkomaner. For MJ, AA'ere og NA'ere er debat skadeligt, og bør bekæmpes med alle til rådighed stående midler, så i den forstand er der intet usædvanligt. Det specielle er, at indlægget står på en dabatside skabt af danske psykologer, og ikke til offentligheden som sådan.
Sidenhen har der ikke været nogle indlæg.
Det er en foruroligende tendens i samfundsdebatten, at man ikke må sige noget der kan påvirke menneskers holdning i en forkert retning, sådan at uskyldige kan komme til at lide under denne holdningsændring. Hvis dette også gælder os som psykologer i vores indre debat, så er 'sygdommen' så langt fremskræden, at der må tages alvorlige midler i brug. Hvad er det egentligt MJ mener med at mennesker må dø hvis der kommer negative udtalelser om tolvtrinsprogrammet? Er det en trussel?!
Under alle omstændigheder er det intet nyt i at AA ( og sikkert også NA ) benytter sig af et bredt spektrum af udemokratiske og beskidte metoder for at stoppe enhver diskussion af 'programmets' fortræffelighed.
Årsagen til deres reaktionsmønster skal findes i deres tro på, at de en gang for alle har fået fjernet skammen i deres liv. I og med, at alkoholisme og narkomani bliver 'sygdomme', føler de at skammen, der tidligere var ved at tage livet af dem, nu er manet i jorden. Derfor bliver deres dødsangst reaktiveret i forbindelse med oplysninger og holdninger der sætter spørgsmålstegn ved deres 'udfrielse', og derfor viger de ikke tilbage for mafiametoder for at lukke munden på kritikere. Angst og aggression er som bekendt antagonistiske fænomener. Det lidt komisk paradoksale ved deres position er at de derved kommer til at dyrke den selvsamme benægtelse, som de mener er roden til alt ondt ved alkoholikere og narkomaner. De er så at sige blevet endnu større benægtere som et resultat af kampen i mod benægtelsen.
Skam kan defineres som angsten for (den ultimative) udstødelse, hvilket er ensbetydende med tab af liv, enten det er i overført eller konkret betydning. Med AA og NA har organisationerne netop fået den anerkendelse de hele deres liv har søgt, og så skal en snottet videnskabsmand eller kvinde ikke driste sig til at sætte spørgsmåltegn ved berettigelsen af deres nyvundne position.
Angsten (dødsangsten) for at andre skal afsløre deres skam er så stor, at de ikke viger tilbage for det rent jesuittiske princip, hvor målet helliger midlet. De er med andre ord ikke blevet bedre af behandlingen. De er blevet værre, og en endnu større trussel imod samfundet end den gang de stort set koncentrerede sig om blot at ødelægge sig selv og sine nærmeste omgivelser.
I USA er der bevægelser for ikke-religiøs behandling, der har været retssager, hvor fanger med henvisning til First Amendment i USA's grundlov (om trosfrihed), har sluppet for at blive tvangsbehandlet af AA og NA.
På 'nettet' henvises der til en voksende behandlingsindustri af overvejende private foretagender, som bliver betalt i gennem de offentlige kasser, og hvis resultater er langt lavere end med metoder udviklet af rådgivere og psykologer. Endvidere er dette system, hvor AA og NA pumper nye patienter ind i industrien understøttet af medicinalindustrien, som leverer præparater og forskning til understøttelse af sygdomsopfattelsen. Hvad mange ikke ved, er at fængselsindustrien i USA er udsat for en ekspansiv privatisering, og er en af de hurtigst voksende industrier overhovedet, og en af de mest lukrative at have sine aktier i. Når vi dertil lægger, at mafiaen er interesseret i en dæmoniseret opfattelse af stoffer, at populistiske højreorienterede politikere er interesseret i det samme, så er diskussionen ikke bare oppe imod sårbare enkeltpersoner, der bliver så kede af det, hvis deres sutteklud bliver taget fra dem. Den er oppe i mod et kolossalt kompleks af økonomiske, politiske og ideologiske interesser. Omsætningen af illegale stoffer på verdensmarkedet er nogenlunde det dobbelte af Danmarks bruttonationalprodukt, eller næsten 10% af verdenshandelen. De interesser der ønsker at beholde tingenes tilstand er så mangfoldige og stærke, at det bedste synes at være at holde sin kæft, og passe sit arbejde. Måske går det hele over på et tidspunkt. Af sig selv?!
Som Mikael Josephsons indlæg viser, så skal diskussionen om tolvtrinsprogrammer også lukkes indenfor akademikerenes egne rækker - ellers!
Men debatten er heldigvis allerede i gang, og som sædvanlig er den startet i USA, hvor elendigheden også kom fra i første omgang. Da AA og NA er mere udviklet i USA, og hænger nøje sammen med ideologisk gods fælles med det kristne højre, vil det selvsagt også være her, at tilbagegangen starter. Så kære kolleger, nu har I for en gangs skyld muligheden for at være på forkant med udviklingen, i stedet for blot at følge i rumpen på en udvikling I ikke kender. Nedenfor er gengivet nogle 'links' I kan 'surfe' videre på.
Hilsen Cand.psych Bjørn Herring
p.s.
Er der nogen eller nogle der er interesseret i at udveksle synspunkter vedrørende dialektikken mellem skam og udstødelse?
Jeg har studeret temaet i nogle år, og kan give idéer til litteratur etc. Umiddelbart kan jeg foreslå Leon Wurmser og René Girard.
http://www.aadeprogramming.com
http://www.peele.net/
http://www.smartrecovery.org/
http://www.moderation.org/
http://www.drugsense.org/
http://www.publiceye.org/blankpra/top_dem.html
http://www.publiceye.org/pra/lnk_rit.html
|
|
|
|
|
|
|