mail arrangementer supervision E-gruppe nyviden fagligt stof debat vedtægter bestyrelse generalforsamling
forside indmeldelse medlemmer institutioner links søg

PDF-dokumenter


For at læse pdf-dokumenter skal du bruge Acrobat Reader fra Adobe. Programmet er gratis og kan downloades ved at klikke >>>



Indhold


Send debatindlæg


Dygtige behandlere
af Dan Ejstrup
(27.02.08)

Handlingslammelse
Af Rikke Kirchheiner.
(19.01.07)

Skræmmejournalistik
af Liese Recke, psykolog
(
24.01.06)

Slaget om sprøjterummet
af Nanna W. Godtfredsen, jurist.
(Juli 2003)(Pdf-dokument)

Notat om brugerrum
Debat på juridisk grundlag
af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(02/02/03)(Pdf-dokument)

Enkelte juridiske betragtninger om kriminalisering af brug af stof.
Af Nanna W. Gotfredsen, jurist
(14/11/02)

Tvang og uvidenhed
Af Michael Jourdan, filosof,
(09/11/02)

Åben konference i Folketinget om en offentlig uddannelse for misbrugsbehandlere.
af bestyrelsen, Fagligt Selskab for Misbrugerbehandling
(12-09-02)

Fra det narkotikafri til det evidensbaserede samfund?
af Steffen Jöhncke (antropolog, phd-studerende, Københavns Universitet
(01-08-02)

ADHD, depression, bipolær lidelse og misbrug
af Morten Hesse, psykolog
(04-09-01)

Anmeldelse af Jørgen Lumbye:
Ecstasy - en nuanceret indføring. 2001.
(pdf-dokument)
af Karen Ellen Spannow
(01-07-01)(Pdf-dokument)

Oplæg
fra seminar om
behandlingsskader i misbrugsbehandling

afholdt d. 2. oktober 2000 i Vesterbro Kulturhus
af :
Steffen Jöhncke, antropolog, Københavns Universitet
Eric Allouche, psykolog, Vestsjællands Amts Misbrugscenter
Jørgen Kjær, BrugerForeningen
Michael Jourdan, filosof

Samtale- og adfærdsvejledning for klienter i metadonbehandling.
af Liese Recke, eks-klient
(02-02-00)

Stoffri døgninstitution lukker
af Thomas Strandvig, projektleder
(19-08-99)

Profession: Misbrugspsykolog
af cand. psych. Eric Allouche
(04-08-99)

Heroinkrigen
Liese Recke, stud. psyk
(02-02-00)

Svar til Lise Recke
af Brian Bugge, ex-narkoman
(02-02-00)

Kommentar
af cand.psych. Bjørn Herring
(02-02-00)

Narkomaner i selvudvikling
af Liese Recke, stud. psyk.
(02-02-00)

sidens top

til forsiden

Debat


Tvang og uvidenhed
Af Michael Jourdan, filosof

09/11/02

Skal vi "hjælpe rygere" ved at gøre dem fredløse, og lave razziaer i kiosker, hvor de lagt i håndjern får valget mellem at komme i fængsel eller blive indlagt på tobaksafvænningsinstitutioner ? Skal vi indfange Danmarks mange alkoholikere på landets udskænkningssteder og give dem samme valg for deres eget bedste. Skal vi sætte afvæningspistolen for panden af de nerve-sovemedicin-afhængige når de ankommer på apoteket med deres recepter i lommen. Og skal vi lægge os på lur ved bagerbutikkerne for at give overvægtige valget mellem straf eller Nupo-tvangsaffedning ?

Selv om de 4 største misbrugsproblemer i Danmark er tobaksrygning, alkoholmisbrug, afhængighed af legal nerve-sovemedicin samt fedme ("madmisbrug"), så vil Venstres københavnsafdeling givetvis tage afstand fra den slags forrykte løsningsmodeller. Mysteriet er så, hvordan man dog kan komme på den tanke, at der vil komme noget som helst godt ud af at indlede en jagt på narkomaner med henblik på at tvinge dem i behandling. Forslaget er mildest talt hverken tynget af viden eller omtanke.

For det første er det værd at gøre opmærksom på at behandling for afhængighed er en langvarig affære, som oftest i de første mange år resulterer i tilbagefald på tilbagefald. Når tilbagefaldet sker, er det mere risikabelt og mere kaotisk, når der har været brugt tvang. Denne realitet må man forholde sig til, sådan at en urealistisk behandlingsoptimisme ikke udarter til en behandlingsfanatisme, hvor et mål om stoffrihed helliger alle midler herunder at dødeligheden fordobles eller tredobles.

For det andet har de der tror på tvangsbehandling som et fix af problemet en afgrundsdyb mangel på forståelse af hvordan afhængighed og misbrug kan afhjælpes. Afhængighed er ikke en lidelse for hvilken der eksisterer en kur i den forstand, at man passivt kan lade sig indlægge -eller ved tvang blive indlagt- og lade behandlerne gøre det fornødne. At frigøre sig fra en afhængighed er et langt og svært projekt, som trækker på den afhængiges motivation, vilje, og håb. Behandlingen fordrer en god terapeutisk relation kendetegnet ved fortrolighed, tryghed, samarbejde, imødekommenhed, kærlighed, omsorg, værdighed og socialt netværk. Tvang er ganske enkelt ikke en farbar vej til at opnå gode behandlingsudfald, tværtimod ! Man skader mere end man gavner ved at bruge tvang. Tvang er gift for meget at det som virker i behandling. Tvang umyndiggør og undergraver mulighederne for gode behandlingsresultater. Tvang gør hjælperne til mere kontrollanter end godt er.

For det tredje må enhver politiker med ambitioner om at effektivisere offentlig virksomhed og at holde et skattestop spørge sagkundskaben om tvang er 'cost effective' ? Svaret er nej, tværtimod ! Tvangsbehandling er den dyreste og mindst effektive behandlingsform. Tvang er skatteydermidler hældt direkte i kloakken.

Endeligt kunne man da også fristes til at spørge venstrefolkene i København om tvangsbehandling rimer med erklærede liberalt, borgerlige målsætninger, som at mindske statens indflydelse og at give den enkelte mere frihed. Mig forekommer det at en behandlerstat, der tvinger sine borgere i terapi under trusler om straf, benytter sig af noget der til forveksling ligner Stalin-metoder. Hvor bliver respekten for frihedsrettighederne og individets selvbestemmelse af ? Kan man tillade sig i den grad at ville umyndiggøre vores stofafhængige medborgere og fortsat kalde sig liberal ?



sidens top

til forsiden